Basisvaardigheden
Lezen, taal, rekenen en spelling; er zal in de samenleving altijd een beroep gedaan worden op deze basisvaardigheden. Op De Jozef en Mariaschool besteden we er dan ook veel aandacht aan. Het aanleren van de verschillende basisvaardigheden is een vast onderdeel in ons onderwijsprogramma. Maar je hebt meer nodig om je plek in de wereld te vinden. Je moet die wereld leren begrijpen en om kunnen gaan met de mensen erin.
Thematisch onderwijs
In onze onderbouw verdiepen we ons het ene moment in de grote uitvindingen van onze tijd (en zijn we ook zelf ‘uitvinders’), het andere moment zijn we aan het programmeren of bezoeken we een bakkerij, omdat we alles willen weten over koken, bakken en maaltijden bereiden. Door onze vakken in samenhang te verbinden aan onderwerpen die uit het leven gegrepen zijn, creëren wij een rijke leeromgeving.
In de midden/bovenbouw werken we met Blink wereld en lezen. De thema’s die worden aangeboden sluiten aan bij de belevingswereld van onze kinderen. De wereld om ons heen is zo boeiend, rijk en veelzijdig. Kinderen zijn van nature nieuwsgierige onderzoekers. Ze volgen hun interesse, proberen dingen uit, leren door te doen, te ontdekken en door te lezen. Zo leren kinderen van alles over de wereld om zich heen en over zichzelf.
De Vreedzame school
Leerlingen hebben vaardigheden nodig om samen de school tot een plezierige plek te maken. Ook de samenleving is gebaat bij burgers die zich verantwoordelijk opstellen. Burgerschapsvorming vindt overal plaats, niet alleen op school. Omdat zowel school als de ouders samen opvoeden, geven wij op de Jozef en Mariaschool aandacht aan samenwerking met ouders.
Leerlingenraad
De leerlingenraad op onze school zijn leerlingen die door de kinderen worden gekozen om mee te denken met de school. De leerlingenraad is dus eigenlijk een soort vertegenwoordiging van alle leerlingen van de school.
Mediatoren
Op de Jozef en Mariaschool werken we met mediatoren. Dit zijn kinderen die getraind zijn om andere kinderen te helpen bij het oplossen van conflicten. Ze zijn neutrale bemiddelaars en helpen om op een vreedzame manier tot een oplossing te komen.
Digital leaders
Als het geluid van het digibord het niet doet, een wachtwoord moet worden gereset of Chromebooks opgeladen moeten worden, dan haal je er op onze school een ‘Digital Leader’ bij.
Digital Leaders zijn kinderen die bij deze problemen kunnen assisteren. De rol van een Digital Leader gaat verder dan alleen het oplossen van technische problemen. Ze zijn betrokken bij het onderwijzen van hun leeftijdsgenoten over online veiligheid en het ontdekken van nieuwe technologische mogelijkheden, zoals programmeren en het gebruik van educatieve tools zoals BeeBots.